Viktigt om antirasism av Daniel Poohl

Daniel Poohl

Daniel Poohl föreläste om antirasism för Bengtsgårdens sjundeklassare, foto: Anna Sandström

Författaren och journalisten Daniel Poohl, född och uppvuxen i Åsensbruk utanför Mellerud, vet av egen erfarenhet, vad utanförskap handlar om och hur det känns att inte riktigt höra hemma någonstans. Ända upp i vuxen ålder skämdes han för sitt ursprung och det var inte förrän han skrivit boken ”Som om vi hade glömt” om sin barndom som han kunde erkänna för sig själv att man kan ”vara två personer i en”. Numera är han stolt över att vara lantis i storstan.

Ord är människans främsta vapen hävdar Poohl och i sitt föredrag om antirasism, för Bengtsgårdens sjundeklassare, berättade han om sina upplevelser kring rasism och provokationer mot de som var annorlunda under sin skoltid. För egen del, visste han redan på mellanstadiet att han var antirasist, jugoslaverna i bostadsområdet där han växte upp var hans vänner. Istället för att fokusera på olikheterna dem emellan förenades de i deras gemensamma intresse - fotboll.

- Orättvisan över att människor blir bedömda efter sitt ursprung innan de ens fått chansen att visa vem de är, förundrade mig som barn och är något som fortfarande upprör, sa Poohl under föreläsningen.

Makten att använda ord på rätt sätt kommer du långt med!

Daniel Poohl insåg tidigt vilken makt ord har, att prata sig ur knepiga situationer istället för att slåss, blev hans ”grej”.

- Ord kan användas för att ”snacka ner någon”, ord kan användas för att skada men det mäktigaste med ord är att de gör ett beständigt avtryck eftersom de finns kvar över tid, avslutade Poohl sin föreläsning innan eleverna fick ge sig i kast med egna skrivövningar.

Fakta om Daniel Poohl

Daniel Poohl, är chefredaktör för tidskriften Expo. Poohl blev känd för allmänheten efter att 2001 ha infiltrerat det då nybildade Nationaldemokraterna för att göra en tv-dokumentär. Hösten 2013 romandebuterade Poohl med boken Som om vi hade glömt. Den skildrar Poohls uppväxt i Åsensbruk. Han var programvärd för Sveriges Radios program Sommar i P1 den 6 augusti 2015. 2013 fick Daniel Poohl Dalslandsmedaljen.

Källa: Wikipedia

Skriv ut
Senast uppdaterad: 23 mars 2017
Sidan publicerad av: Anna Sandström