Ekonomiskt stöd till Odéon

Odeon

Kommunstyrelsen har beslutat bifalla ansökan om bidrag till Odeon för uppgradering av bioutrustning med 150 000 kronor. Finansiering sker med föreningsstöd under 2017.

Biografen Odeon har idag en digital utrustning för att visa film, men denna anläggning kommer under våren 2018 inte att klara av de nya format som filmdistributörer kommer att använda. Det innebär att om utrustningen inte uppdateras kommer biografens verksamhet att tvingas upphöra.

 – Vi måste byta bioserver och projektor då vår nuvarande inte klarar av en ny filmstandard som successivt införs efter årsskiftet, säger Peter Magnusson på Odéon. Vi digitaliserade oss redan 2006 och uppdaterade oss till 2K-standarden 2009. De biografer som digitaliserade sig från runt 2012 har redan stöd för nya formatet. Vi måste byta ut stora delar av vår hårdvara.

– På köpet får vi 4K som resulterar i skarpare bild, säger Mikael Blom på Odéon. Men bara ett fåtal filmer kommer idag i 4K. Detta kommer också att lösa de problem vi har haft med inställda föreställningar på grund av en gammal filmserver. Nu när vi byter till senaste tekniken får vi tro att det ska gå länge utan problem, hoppas Mikael Blom.

Föreningen kommer att få en finansiering från Filminstitutet och har också fått klartecken av en extern sponsor för en del av kostnaden. Det återstod dock en kostnad på 150 000 kronor för att finansiera uppgraderingen och det är denna del som föreningen nu får från Bengtsfors kommun. Föreningen kommer också att bidra enligt den ekonomiska kalkyl som fanns i ansökan.

Odeons verksamhet är viktig för kulturlivet och invånarna i Bengtsfors kommun, skriver kommunstyrelsen i protokollet från senaste mötet. Om föreningen inte kan uppdatera till det nya formatet så kommer biografen att upphöra.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 18 december 2017
Sidan publicerad av: Niklas Eriksson