Utökat eldningsförbud - extrem brandrisk

På grund av extrem brandrisk är nu även kolgrillning ute i naturen är förbjudet. All vedeldning är förbjuden.

Stäng meddelande

Kulturskolan satsar på integration

Emanuel Tägil och Sara Vogel Rödin

Emanuel Tägil och Sara Vogel Rödin. Foto: Niklas Eriksson

Nu startar Kulturskolan ett integrationsprojekt och anställer multimusikern Emanuel Tägil. Det ska bli gitarrgrupp, ensemble och låtskrivarverkstad.

Emanuel Tägil gör sin första dag som projektanställd för Kulturskolan den 20 november när vi träffar honom och kulturchefen Sara Vogel Rödin på fritidskontoret i Bengtsfors. Sara börjar med att berätta tankarna inför projektet.

– Vi frågade oss vad vi kunde göra i vår verksamhet för att utveckla integrationen, börjar Sara. Samtidigt hörde Emanuel Tägil av sig och frågade om det fanns något behov inom kulturverksamheten. Det sammanföll på ett bra sätt, och nu är vi framme vid att starta ett integrationsprojekt inom Kulturskolan.

– Vi har tänkt tre spår. En aktivitet är att lära sig spela gitarr i grupp. Vi tänker oss sex stycken, där hälften är nysvenskar. Vi vet att det finns ett stort sug efter att spela musik bland gymnasieungdomar. En ensemble eller rockgrupp blir det också. I den tredje gruppen ska man skriva egna låtar. Projektet håller på fram till juni 2018.

Emanuel kommer från Göteborg, men bor nu i Dals Långed. Han har stor erfarenhet av musicerande på väldigt många olika sätt.

– Jag har erfarenhet av att skriva, repa, spela live, spela in, mixa, dra kablar, säger Emanuel. Jag bor nu i Dals Långed, och längtar efter att jobba inom kulturen. Emanuel spelar gitarr, sjunger och hanterar syntar. Han har spelat in mycket eget material i singer/songwriter-traditionen med en hel del elektroniska inslag. På folkhögskolan Biskops Arnö gick Emanuel en utbildning som handlar om låtskrivande och textförfattande.

– När jag var 13-14 år så fick vi komma till en fritidsgård i Göteborg. Där fanns en äldre kille som hjälpte oss att börja repa strukturerat, berättar Emanuel. Jag tänker mig samma roll här i detta projekt. Emanuel har tidigare jobbat med unga ensamkommande flyktingkillar.

– Allt är inte bestämt än, men vi utgår från Kulturskolan. På sikt ska vi hitta samarbete med fritidsgården och Strömkullegymnasiet. Vi provar något vi inte gjort tidigare, så det kan bli något nytt, avslutar Sara.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 18 december 2017
Sidan publicerad av: Niklas Eriksson