Om vattnet stängs av

Foto: Anna Sandström

Om det inte kommer något vatten när du öppnar kranen kan det bero på att vattnet är tillfälligt avstängt, antingen i fastigheten eller ute i gatan. Är vattnet avstängt ute i gatan kan det bero på att vi lagar en akut vattenläcka eller gör en planerad förbättring av en ledning.

Vi informerar alltid om vattenavstängningar på vår hemsida (startsidan) och vår facebooksida. Observera att de tider vi anger är uppskattningar då det är svårt att uppskatta arbetets omfattning på förhand. Om arbetet är stort ställer vi ut vattentankar där du kan hämta vatten. Information om tankarnas uppställningsplats finns också på vår hemsida och på Facebook i dessa fall.

Innan vattnet stängs av

  • Tappa upp vatten för att kunna dricka och spola toaletten.
  • Se till att alla vattenkranar är stängda.
  • Stäng av disk- och tvättmaskiner.

Under vattenavstängning

Det går att spola toaletten en gång efter att vattnet stängts av. Sedan fylls inte vattnet på i toaletten.

Använd inte disk- eller tvättmaskiner.

När vattnet släpps på igen

Öppna kranen för kallvatten försiktigt och låt vattnet rinna i några minuter. Spola gärna i flera kranar.

Kokningsrekommendation

Som en säkerhetsåtgärd när vattnet släpps på efter en stor läcka eller när stora delar av ledningsnätet varit trycklöst rekommenderar vi alla i det drabbade området att koka vattnet. Det behöver inte innebära att vattnet är kontaminerat. Självklart gäller kokningsrekommendation också när vi vet att vattnet är kontaminerat. Vi informerar alltid på vår hemsida och på vår Facebook-sida om störningar i vattenleveransen och om kokningsrekommendationer.

Missfärgat vatten

Om vattnet är missfärgat, låt det rinna tills det blir helt klart. Missfärgat vatten är inte farligt. Vattnet blir grå-vitt när det blandas med luft. Annan färg kan vara rost från ledningarna.

Använd inte tvättmaskinen direkt efter en vattenavstängning för att förhindra att ljusa kläder blir missfärgade.

Tack för ditt tålamod!

Våra ledningsarbeten är till för dig och för att trygga en säker leverans av vatten och avlopp. Vi gör vårt bästa för att minimera tiden för driftstörningar. Vi ber om överseende med de eventuella besvär detta orsakar.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 18 januari 2019
Sidan publicerad av: Anna Sandström