Allas ansvar att förhindra smittspridning

Här finns rekommendationer om vad du bör, kan och får göra beroende på ålder och om du är sjuk eller inte. Regering och myndigheter är tydliga i sitt budskap – alla har ett gemensamt ansvar för att förhindra smittspridningen av Coronaviruset. 

Stäng meddelande

Allas ansvar att förhindra smittspridning

Denna information publicerades: 2020-03-26 12.48

Informationen uppdaterades senast: 2020-04-15 10.52

Skydda dig själv och andra från smittspridning.

Här finns rekommendationer om vad du bör, kan och får göra beroende på ålder och om du är sjuk eller inte. Regering och myndigheter är tydliga i sitt budskap – alla har ett gemensamt ansvar för att förhindra smittspridningen av Coronaviruset. 

Rekommendationerna kommer från Folkhälsomyndigheten och andra svenska myndigheter.

Jag är frisk (och under 70 år)

Sköt din hygien

Tvätta händerna regelbundet och alltid före måltid, efter toalettbesök samt när du varit i offentliga miljöer. Tvål och vatten räcker. Nys och hosta i armvecket. Peta dig inte ögon, näsa och mun när du är i offentliga miljöer.

Ta ansvar i samhället

De nya allmänna råden från Folkhälsomyndigheten (1 april 2020) innebär att man bör undvika större sammanhang där flera personer träffas, som fester, bröllop och andra tillställningar. Det är också viktigt att hålla avstånd till varandra på exempelvis idrottsplatser, gym, köpcentrum, i kollektivtrafiken etc.

Ta ansvar i samvaro med andra

Placera er med tilltaget avstånd mellan varandra, undvik närkontakt (handskakningar och kramar etc.) vid fysiska möten. Om det går lika bra att träffas digitalt - gör det.

Besök inte äldre och sjuka

Undvik att besöka dina nära och kära som är över 70 år, ring eller ha digital kontakt istället. Besök inte någon som är på sjukhus eller bor på ett särskilt boende eller gruppboende.

Hjälp människor över 70 år

Hjälp människor i din närhet som är över 70 år att handla mat och utföra andra ärenden som skulle innebära en smittofara för denna riskgrupp.

Jobba om du är frisk

Jobba hemifrån om det fungerar på din arbetsplats.

Tips för jobbmöten; gör dem korta (stående möten blir med automatik kortare), träffas digitalt, ta promenader utomhus.

Res med försiktighet

Res inte och besök inte evenemang om det inte är helt nödvändigt, undvik särskilt resor till storstäder, fjällanläggningar eller andra populära semesterorter.

Träna ansvarsfullt

Fortsätt att träna men gör det gärna utomhus och följ Folkhälsomyndighetens rekommendationerlänk till annan webbplats.

Rekommendationer angående idrott och träningsanläggningar med anledning av covid-19, som är daterade 2020-04-01 från Folkhälsmyndigheten finns på deras hemsida.länk till annan webbplats

Tips; byt om hemma, undvik aktiviteter med närkontakt, dela inte vattenflaskor, torka av utrustning efter användning.

Jag är frisk (och över 70 år)

Personer över 70 år och de som tillhör andra riskgrupper bör begränsa sina fysiskt nära kontakter med andra och helt undvika att åka med kollektivtrafik och andra allmänna färdmedel.

  • Undvik social samvaro med andra, ring och träffas digitalt istället.
  • Undvik platser med täta folksamlingar.
  • Var gärna utomhus, det är stärkande för kropp och själ.
  • Är man över 70 bör man också undvika att handla i butiker som apotek och matvarubutiker eller vistas på andra platser där människor samlas. Be om hjälp att handla. Det finns hjälp att få av lokala handlare och frivilliga krafter. 

Jag är sjuk eller har sjukdomssymtom

Stanna hemma

Om du arbetar eller går i skola, stanna hemma om du har symtom som snuva, hosta eller feber. Vänta minst två dygn efter att du blivit frisk innan du går tillbaka till jobb eller skola. Följ dessa rekommendationer även vid lindriga symtom.

Undvik kontakt

Undvik all kontakt med andra människor. Det är din skyldighet enligt smittskyddslagen att inte utsätta andra för smittorisk.

Sköt din hygien

Tvätta händerna regelbundet och alltid före måltid, samt efter toalettbesök. Tvål och vatten räcker. Hosta eller nys i armvecket eller i en pappersnäsduk som du sedan kastar direkt i soporna.

Ta kontakt med sjukvården

Om du upplever att du inte kan ta hand om dig, ring 1177 för råd om eventuell vidare vård. Åk inte till vårdcentralen.

Engelska

Skydda dig och andra från smittspridning

Finska

Suojele itseäsi ja muita infektion leviämiseltä.

Somaliska

Adigu is ilaali dadka kalena ka ilaali in cudur ku faafo

Arabiska

Skriv ut
Senast uppdaterad: 15 april 2020
Sidan publicerad av: Anna Sandström