Allas ansvar att förhindra smittspridning

Här finns rekommendationer om vad du bör, kan och får göra beroende på ålder och om du är sjuk eller inte. Regering och myndigheter är tydliga i sitt budskap – alla har ett gemensamt ansvar för att förhindra smittspridningen av Coronaviruset. 

Stäng meddelande

Bengtsfors visade upp modernt träbyggande

Bild

Besökarna på väg in i den nya förskolan som byggs vid Långevi i Bengtsfors. Foto: Anette Levin

I ett samarbetsprojekt mellan svenska och norska parter arrangerade Svinesundskommittén och Fyrbodals kommunalförbund den 19 mars ett studiebesök och ett seminarium om modernt träbyggande i Bengtsfors. Deltagarna fick se den framväxande förskolan vid Långevi i Bengtsfors och den första Dalslandsstugan 2.0.

- Vi har väldigt god nytta av samarbetet med norska parter, berättar Irene Malmberg, Svinesundskommittén. I Norge finns en mycket längre tradition av att bygga högre hus i trä än vad vi har i Sverige och vi kan överföra den kunskapen till våra svenska kommuner och företag.

I Bengtsfors uppför just nu företaget Fridh och Hell´s Bygg AB en förskola i så kallat massivträ. Bengtsfors kommun bestämde sig i fjol för att gå ut med en upphandling av en sådan förskola och under dagen kunde besökarna studera den nya byggtekniken som växer snabbt i Sverige. Under dagen gavs också möjlighet att kliva in i den allra första Dalslandsstugan 2.0 som är resultatet av en arkitekttävling arrangerad av Leader Framtidsbygder. Arkitekterna bakom det vinnande bidraget från Mellan Himmel och Vatten AB fanns på plats. Det hölls också olika föredrag om vilka effekter trähus har på hälsan och brandaspekter kring träbyggande belystes.

- Vi vill göra det vi kan för att minska vår klimatpåverkan. Att använda mer trä leder till en hållbar tillväxt när vi använder lokala råvaror och kunskapen finns hos de lokala företagen. Trä har också andra positiva effekter för hälsan och skogen finns ju här omkring oss både för rekreation och som råvara. Kommunstyrelsens ordförande, Per Eriksson, uppmanade deltagarna att titta ut från konferenslokalen på First Hotel Bengtsfors för att påvisa att det är skog och vatten som utgör vårt landskap.

Nedan syns några bilder från besöket vid Dalslandsstugan 2.0 (foto: Anette Levin)

Skriv ut
Senast uppdaterad: 20 mars 2018
Sidan publicerad av: Sofia Magnusson