Skydda äldre från Coronasmitta

Denna information publicerades: 2020-03-18 15.48

Informationen uppdaterades senast: 2020-04-15 10.35

Det är viktigt att vi tar hand om varandra just nu. Illustration: Sofia Magnusson

Här har vi samlat information kring Coronapandemin som berör våra äldre invånare. Personer över 70 år uppmanas att begränsa sina nära kontakter med andra så långt som möjligt under en tid framöver.

Äldre bör begränsa sociala kontakter

Det innebär bland annat att man så långt som möjligt ska undvika folksamlingar i exempelvis kollektivtrafik, affärer eller offentliga lokaler.

Man ska inte träffa sina gamla släktingar om det inte är helt nödvändigt, särskilt om man har sjukdomssymtom. Covid-19 kan ge lindriga symtom som liknar en förkylning, så det är viktigt att vara vaksam.

Här finns Folkhälsomyndighetens information kring personer över 70 år.länk till annan webbplats

Så här kan du både hjälpa och skydda äldre i din närhet

Råden till de äldre handlar bland annat om att i möjligaste mån undvika kollektivtrafik, affärer och andra offentliga lokaler. Därför kommer många att behöva hjälp med att handla exempelvis mat.

Men hur ska du som vill hjälpa en äldre släkting eller granne göra? Självklart ska du som har någon sorts sjukdomssymptom hålla dig undan. Du som hjälper till ska att tänka på handhygienen och att hålla det fysiska avståndet. Så ett tips kan vara att hänga eller ställa matkassen vid dörren och undvik att ta i hand, kramas eller pussas när du hjälper någon äldre.

Hjälp med matinköp

Kontakta inte biståndsenheten

Många hör i dagsläget av sig till kommunens biståndsenhet för att få hjälp med matinköp. De har inte möjlighet att hjälpa till, utan har fullt upp med att handlägga och utreda de ansökningar som beror på omfattande behov av vård och omsorg och som inte kan tillgodoses på annat sätt.

Initiativ från lokala handlare

Det finns flera lokala handlare som nu ger möjligheter att få varor hemlevererade. Ta kontakt med din handlare och kolla vilka möjligheter de erbjuder. Här försöker vi lista de initiativ vi hittar på sociala medier.

Frivilligcentralen

Du kan också kontakta Frivilligcentralen Förgätmigej, som hjälper till att leverera varor från ICA och Coop i Bengtsfors. Det krävs att du kan betala med swish.

Kontakt frivilligcentralen

Marie-Therese Harfouche
Frivilligsamordnare
0735-19 31 04
marie-therese.harfouche@abf.se

Skriv ut
Senast uppdaterad: 15 april 2020
Sidan publicerad av: Sofia Magnusson