Denna information publicerades: 2020-03-26 12.48
Informationen uppdaterades senast: 2020-11-27 09.40
Skydda dig själv och andra från smittspridning.
Här finns rekommendationer om vad du bör, kan och får göra beroende på ålder och om du är sjuk eller inte. Regering och myndigheter är tydliga i sitt budskap – alla har ett gemensamt ansvar för att förhindra smittspridningen av Coronaviruset.
Rekommendationerna kommer från Folkhälsomyndigheten och andra svenska myndigheter.
Tvätta händerna regelbundet och alltid före måltid, efter toalettbesök samt när du varit i offentliga miljöer. Tvål och vatten räcker. Nys och hosta i armvecket. Peta dig inte ögon, näsa och mun när du är i offentliga miljöer.
De allmänna råden från Folkhälsomyndigheten innebär att man bör undvika större sammanhang där flera personer träffas, som fester, bröllop och andra tillställningar. Det är också viktigt att hålla avstånd till varandra på exempelvis jobbet och i affären etc.
Placera er med tilltaget avstånd mellan varandra, undvik närkontakt (handskakningar och kramar etc.) vid fysiska möten. Om det går lika bra att träffas digitalt - gör det.
Undvik att besöka dina nära och kära som är över 70 år, ring eller ha digital kontakt istället. Besök inte någon som är på sjukhus och undvik att besöka de som bor på ett särskilt boende eller gruppboende.
Hjälp människor i din närhet som är över 70 år att handla mat och utföra andra ärenden som skulle innebära en smittofara för denna riskgrupp.
Jobba hemifrån om det fungerar på din arbetsplats.
Undvik att delta i större sociala sammanhang som fester, begravningar, dop, kalas eller bröllop.
Fortsätt att träna men gör det gärna utomhus och följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
Du som är 70 år och äldre, eller tillhör en riskgrupp, omfattas av de allmänna råd som gäller för alla. Det vill säga håll avstånd, tvätta händerna och stanna hemma när du är sjuk.
Om du arbetar eller går i skola, stanna hemma om du har symtom som snuva, hosta eller feber. Vänta minst två dygn efter att du blivit frisk innan du går tillbaka till jobb eller skola. Följ dessa rekommendationer även vid lindriga symtom.
Undvik all kontakt med andra människor. Det är din skyldighet enligt smittskyddslagen att inte utsätta andra för smittorisk.
Tvätta händerna regelbundet och alltid före måltid, samt efter toalettbesök. Tvål och vatten räcker. Hosta eller nys i armvecket eller i en pappersnäsduk som du sedan kastar direkt i soporna.
Om du upplever att du inte kan ta hand om dig, ring 1177 för råd om eventuell vidare vård. Åk inte till vårdcentralen.
Du som har en konstaterad Covid-19-smitta ska hålla dig isolerad i ditt hem. Du bedöms som smittfri efter minst två dygns feberfrihet och allmän förbättring, när det dessutom gått minst sju dygn sedan insjuknandet. För personal inom vård och omsorg med misstänkt eller konstaterad covid-19 gäller samma tidsgränser, med tillägget att de alltid bör provtas vid misstanke.
Om du tagit ett positivt test men inte uppvisar några symtom bedöms du som smittfri sju dagar efter provsvaret. Skulle du utveckla symtom efter provtagningen så får man räkna från insjuknandedagen. Om du nyligen haft symtom förenliga med Covid-19 kan man räkna från den insjuknandedagen.
Inom särskilda boenden för äldre samt korttidsvård och miljöer med särskilt känsliga individer så tillämpas, med hänvisning till försiktighetsprincipen, tidsgränsen minst två dagars feberfrihet och stabil förbättring samt 14 dagar efter insjuknande.
För sjukhusvårdade personer som haft en svårare sjukdomsbild så är kriterierna minst två dygns feberfrihet med stabil klinisk förbättring samt minst 14 dagar från insjuknandedagen, ända upp till 21 dagar för de allra sjukaste som också behövt vård på intensivvårdsavdelning.