Allas ansvar att förhindra smittspridning

Här finns rekommendationer om vad du bör, kan och får göra beroende på ålder och om du är sjuk eller inte. Regering och myndigheter är tydliga i sitt budskap – alla har ett gemensamt ansvar för att förhindra smittspridningen av Coronaviruset. 

Stäng meddelande

Stor risk för gräsbränder

Enligt SMHI är risken för gräsbrand stor i vårt område. Risken är att bränder uppstår och lätt sprids i torrt fjolårsgräs. Följ gärna brandriskprognoser för att få dagsfärsk information om läget. För att få information om vad som gäller när du ska elda ring vår telefonsvarare på 0531-52 61 15.

Så här ser informationen ut i appen brandrisk ute.

Brandriskprognoser

På SMHI kan du få färska brandriskprognoser, deras prognos hittar du här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Ett annat tips är att ladda ner appen "Brandrisk ute" till din mobiltelefon. Appen hjälper dig att minska risken för att starta gräs- och skogsbränder. Den lär dig också mer om säker eldning utomhus. Appen finns för iPhone, iPad och Android. Du hittar den på App Store eller Google Play. Här finns mer information om appen på MSBs sida.länk till annan webbplats på MSBs sida.

Luntning inte tillåtet när risken för gräsbrand är stor

Under vårsäsong är så kallad "luntning" eller riseldning inte tillåten i Bengtsfors kommun när gräsbrandfaran är stor. Du kan läsa mer om vad som gäller kring eldningsregler och eldningsförbud i Bengtsfors kommun här.

Det är svårt att förutse gräsbrandens utveckling. På bara några minuter kan vädret ändra sig så att branden sprider sig så fort att man omöjligt hinner släcka den. Dödsfall i samband med gräsbränder har förekommit, troligen beroende på att de drabbade personerna har överraskats av den snabba brandspridningen.

På sidan Din säkerhet finns bra information om vad du ska tänka på när du ska elda gräs eller annat trädgårdsavfall.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Skriv ut
Senast uppdaterad: 8 april 2020
Sidan publicerad av: Sofia Magnusson