Allas ansvar att förhindra smittspridning

Här finns rekommendationer om vad du bör, kan och får göra beroende på ålder och om du är sjuk eller inte. Regering och myndigheter är tydliga i sitt budskap – alla har ett gemensamt ansvar för att förhindra smittspridningen av Coronaviruset. 

Stäng meddelande

Stöd till familjen i Coronatider

Denna information publicerades: 2020-05-12 17.25

Informationen uppdaterades senast: 2020-05-12 14.50

Illustration: Sofia Magnusson

Föräldrar önskar alltid det bästa för sina barn och vill att de ska få växa upp under trygga förhållanden. Ibland kan det ändå uppstå situationer som familjen behöver hjälp för att lösa. Särskilt jobbigt kan det bli om stora delar eller hela familjen är hemma med anledning av Coronapandemin. Här har vi listat olika tips och stöd för att få familjelivet att fungera även när man är hemma tillsammans under en längre period.

Familjecentralen Nyckelspiken

Den ordinarie verksamheten på Familjecentralen Nyckelspiken är tillfälligt stängd för att minska smittspridningen av Corona. För er som ändå vill komma ut lite erbjuder vi uteverksamhet på fredagar mellan 10.00-12.00 i centralparken i Bengtsfors. Hoppas att vi ses där!

Följ Nyckelspiken på sociala medier och få dagliga tips

Familjecentralen Nyckelspiken kommer under en tid framöver dagligen lägga ut tips och idéer på hur man kan få tiden att gå och aktivera familjen om man är hemma med sina barn. Det kommer att bli pysseltips, rörelsetips med mera.

Pysselpaket att ta med hem

Nyckelspiken kommer också att fixa små pysselpaket för utlämning på fredagar. På så vis kan ni föräldrar få lite hjälp med att sysselsätta barnen en stund. Hör av dig till Nyckelspiken om du vill hämta pysselpaket. Ni som deltar på uteverksamheterna på fredagar kan få med er pysselpaket i samband med det.

Kontakt Nyckelspiken

Familjecentralen Nyckelspiken
0531-52 62 98 eller 070-9832883

Besök oss på Storgatan 20 i Bengtsfors.

Familjecentralen Nyckelspiken på Facebooklänk till annan webbplats

Vi finns också på Instagram: nyckelspiken

Hjälp till barn och unga

Som barn eller ungdom kan man uppleva en rad olika problem när vardagen förändras exempelvis på grund av Coronaviruset. Om du känner att du inte mår bra kan det vara skönt att veta att du kan få hjälp. Här kan du hitta mer information om vad vår individ- och familjeomsorg kan hjälpa dig med.

Elevhälsan fungerar som vanligt

Elevhälsan ska fortsätta att fungera även under Coronapandemin. Även vid tillfällig distansutbildning och för dig som är hemma för att minska smittspridningen, finns elevhälsan tillgänglig. Har man till exempel stöd av kurator, så fortsätter det stödet som planerat. Även du som förälder kan kontakta elevhälsan för att få stöd kring ditt barns mående, om du har du barn i förskola eller skola. 

Här kan du läsa mer om elevhälsan

BRIS - barnens rätt i samhället

Bris, Barnens rätt i samhället, är en ideell organisation dit barn och ungdomar kan höra av sig för att prata med en kurator om sina problem. Det kostar inget att ringa till Bris och det syns inte på telefonräkningen om man ringt. Bris har en även vuxentelefon dit föräldrar kan ringa och prata med en kurator om hur man som vuxen kan stötta sitt barn i olika sammanhang.

  • Bris stödlinje för barn: telefon116 111 och chat (öppen vardagar 09-12 och 14-21 samt helger 14-21) på bris.selänk till annan webbplats
  • Bris vuxentelefon om barn: 077-150 50 50 (öppen vardagar 09-12)

Behandlingsgruppen ger råd och stöd

Socialtjänstens behandlingsgrupp arbetar med råd och stöd gentemot mot barn, ungdomar (från 13 år) och föräldrar/familjer. Vi utför också olika behandlingar efter beslutade insatser. Medarbetarna inom behandlingsgruppen har en rad olika kompetenser. Här kan du läsa mer om behandlingsgruppen.

Kontakt behandlingsgruppen

Behandlingsgruppen:
0531-52 75 22
behandlingsgruppen@bengtsfors.se

Att prata med barn om Coronapandemin

Många oroas just nu över coronavirusets framfart. Den intensiva medierapporteringen och stora förändringar i vardagen väcker även tankar och känslor hos barn.

– Bilder på tomma matbutiker, människor med ansiktsmask, inställda aktiviteter och oroliga vuxna som inte kan gå till jobbet. Effekterna av corona berör nu, på ett eller annat sätt, alla barn, säger Marie Angsell, sakkunnig socionom på BRIS (Barnens rätt i samhället).

Krisinformation.se - vad du bör tänka på när du pratar med barn om Corona.länk till annan webbplats

BRIS - vad du bör tänka på när du pratar med barn om Coronalänk till annan webbplats.
Bris har en även vuxentelefon dit du dom förälder kan ringa och prata med en kurator om hur du kan stötta ditt barn i olika sammanhang. Bris vuxentelefon om barn: 077-150 50 50 (öppen vardagar 09-12).

BRIS sida med frågor och svar kring Corona för barn.länk till annan webbplats

Skriv ut
Senast uppdaterad: 12 maj 2020
Sidan publicerad av: Sofia Magnusson