• Startsida
 • / Nyhetsarkiv
 • / Uthyrning av sporthallar och andra lokaler under pandemin - det här gäller

Uthyrning av sporthallar och andra lokaler under pandemin - det här gäller

Med anledning av de skärpta allmänna råd som gäller i bland annat Västra Götalands län , finns ett behov av att förtydliga vad som gäller när föreningar/privatpersoner hyr sporthallar eller andra lokaler av Bengtsfors kommun. Föreningar, privata aktörer och privatpersoner som hyr lokaler bestämmer själva om de ställer in sin verksamhet eller inte.

Det är respektive arrangörs/förenings ansvar att se till att verksamheten följer myndigheternas råd och rekommendationer för minskad smittspridning.


Folkhälsomyndighetens allmänna rekommendationer

 • Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten i minst 30 sekunder.
 • Stanna hemma om du är sjuk, även vid lindriga symptom.
 • Hosta och nys i armvecket.
 • Håll avstånd till andra – även till dina vänner.
 • Undvik att röra vid ögon, näsa och mun i offentliga miljöer.

Här kan du läsa mer om Folkhälsomyndighetens rekommendationer.länk till annan webbplats

Skärpta råd från 29 oktober

Från och med den 29 oktober gäller skärpta råd i bland annat Västra Götalands län som innebär att du ska:

 • Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.
 • Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.
 • Om möjligt undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge.

De lokala skärpta råden är främst riktade till allmänheten. Men verksamheter som idrottsföreningar eller liknande ska underlätta för allmänheten att följa råden. Exempelvis genom att exempelvis begränsa antalet besökare under perioden, anpassa verksamheten eller möjligen erbjuda digitala alternativ.

Regeringsförslag om max åtta deltagare på sammankomster

Det finns nu ett regeringsförslag som innebär att det som huvudregel är förbjudet att anordna allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än åtta deltagare. Om förslaget införs gäller det från 24 novmber och fyra veckor därefter.

Går det att boka och ha aktiviteter i kommunens lokaler?

Det går att boka och ha aktiviteter i sporthallar som fritidskontoret hyr ut, men allmänna sammankomster med fler än 50 personer är inte tillåtna.

Det finns nu ett regeringsförslag som innebär att det som huvudregel är förbjudet att anordna allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än åtta deltagare. Om förslaget införs gäller det från 24 novmber och fyra veckor därefter.

Vad behöver jag som bokar lokal/sporthall tänka på för att minska smittspridning?

Det är respektive arrangörs/förenings ansvar att se till att verksamheten följer myndigheternas råd och rekommendationer för att bidra till minskad smittspridning.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar alla som är födda tidigare än 2005 att avstå från att delta i idrottsträningar.

För att undvika trängsel i sporthallar/lokaler som hyrs av fritidskontoret gäller att man ska:

 • vänta med att gå in i hallen tills de som varit där innan har hunnit gå ut.
 • om det är möjligt, byta om och duscha hemma.

Det är föreningen eller den som hyr lokalens ansvar att se till att det efterföljs.

Måste föreningar ställa in träningar/aktiviteter?

Föreningar kan ha aktiviteter så länge de följer Folkhälsomyndighetens riskbedömning och de punkter som anges kring idrott i Folkhälsomyndighetens rekommendationer, exempelvis om att man bör undvika närkontakt vid idrottsaktiviteter och om möjligt ha aktiviteterna utomhus.

Folkhälsomyndighetens råd till idrottsföreningar och träningsanläggningar finns på deras hemsida.länk till annan webbplats

Kan föreningar ha matcher och tävlingar?

Det är fortsatt inte möjligt att ordna till exempel cuper där fler än 50 personer vistats, på en idrottsplats eller i en sporthall.

Folkhälsomyndighetens råd till arrangörerlänk till annan webbplats finns att läsa på deras hemsida.

Vad gäller för lokaler som inte är sporthallar?

De lokaler som är samlingslokaler och som hyrs ut av Bengtsfors kommun, såsom Kanalgården och matsalen på Lövåsen, kommer inte att kunna bokas under en tid framöver.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 18 november 2020
Sidan publicerad av: Sofia Magnusson