• Startsida
  • / Nyhetsarkiv
  • / Skyddet av vaccin mot covid-19 öppnar för vissa lättnader för att besöka särskilda boenden

Skyddet av vaccin mot covid-19 öppnar för vissa lättnader för att besöka särskilda boenden

Foto: Sofia Magnusson

Under perioden 20 januari - 28 februari har det rått besöksförbud till alla särskilda boenden i Bengtsfors kommun. Beslutet av besöksförbud har fattats av Folkhälsomyndigheten på begäran av Bengtsfors kommun. Besöksförbudet har varit påfrestande för många äldre som känt sig ensamma och ofrivilligt isolerade. Vaccinationerna mot covid-19 är nu genomförda på våra särskilda boenden. Det öppnar för möjligheten för de boende att åter träffa anhöriga på nära håll i sitt eget boende, och att slippa beslut om besöksförbud.

Folkhälsomyndigheten bedömer nu att den som är vaccinerad med två doser kan återgå till en lite mer normal tillvaro när det gäller kontakter med andra människor, två veckor efter den andra dosen. Även om den som får besök är vaccinerad behöver alla – boende, besökare och personal – fortsätta agera för att skydda andra boende som inte är vaccinerade. På sikt kommer vi förhoppningsvis kunna trappa ner de skyddsåtgärder vi har vid besöken, men för att undvika smitta för såväl besökare som boende som inte av olika anledningar är färdigvaccinerade, behöver vi se till att besöken sker på ett smittsäkert sätt under rådande nuläge. 

Det är verksamheten som ansvarar för att besöken sker på ett säkert sätt, samtidigt som varje besökare har ett ansvar att följa råd och rekommendationer för minskad smittspridning.

På korttidsboendet på Björkåsen i Bengtsfors råder fortfarande besöksförbud.

Det här gäller vid besök på våra särskilda boenden efter 1 mars

  • Stanna hemma vid symtom - Känner du dig sjuk med symtom som till exempel hosta, feber, andningsbesvär, snuva, nästäppa, halsont, huvudvärk, illamående eller muskel- och ledvärk ska du inte besöka oss. Det gäller även om du bara känner dig lite sjuk.
  • Boka besök i förväg - vi önskar att besök bokas i förväg så att vi inte får för många besökare samtidigt. Ring aktuell avdelning och boka.
  • Begränsa antalet besökare - vi vädjar om att begränsa hur många som kommer och besöker per tillfälle. Vi ser gärna att det är max två personer. Lägenheterna är inte så stora och det är viktigt att kunna hålla avstånd.
  • Möjlighet att göra besök vid besöksskärmar finns fortfarande - För de som inte vill göra besök i den anhöriges lägenhet finns möjlighet att träffas vid våra besöksskärmar (plexiglasskärmarna). Det bokas också via avdelningarna.
  • Vid hygienstationen finns handtvätt och skyddsutrustning - När du kommer till boendet finns en hygienstation innanför entrén. Tvätta händerna vid hygienstationen och använd visir och/eller munskydd vid besöket, särskilt i allmänna utrymmen. Engångsvisir samt munskydd och information om hur du använder det finns vid hygienstationen/entrén. Från och med den 12 januari gäller ny rutin för användning av skyddsutrustning (source control) för alla som vistas på ett vårdboende/i vårdlokaler i Bengtsfors kommun. Rutinen gäller vård- och omsorgspersonal, annan personal och besökare. Den nya rutinen baseras på nya rekommendationer från Västra Götalandsregionen och gäller till och med 30 april. I Bengtsfors kommun gäller att besökare ska ha visir och/eller munskydd i allmänna utrymmen.
  • Håll avstånd - vi vädjar om att besökare håller avstånd under besöken såväl till personal som till övriga boende.
  • Undvik gemensamma utrymmen - Vi ser gärna att ni stannar i den anhörigas lägenhet eller vid besöksskärmen, undvik gemensamma utrymmen.


Skriv ut
Senast uppdaterad: 16 april 2021
Sidan publicerad av: Sofia Magnusson