Besöksförbud upphör för Björkåsens korttidsboende

Bild från korttidsenheten. Foto: Sofia Magnusson

Från den 13 november 2020 har det rått besöksförbud till korttidsboendet på Björkåsen i Bengtsfors. Nu när de flesta på korttidsboendet har blivit vaccinerade mot covid-19 öppnas möjligheten för de boende att åter få besök från anhöriga. Besöksförbudet har varit påfrestande för många som känt sig ensamma och ofrivilligt isolerade. 

Varför har det varit besöksförbud så länge på korttidsboendet?

Ett korttidsboende skiljer sig från ett särskilt boende då det inte är ett permanent boende. På korttidsboendet vistas man tillfälligt för vård efter sjukhusvistelse, för rehabilitering med målet att kunna återgå till sitt ordinära boende eller i väntan på plats på ett särskilt boende. På boendet vårdas även personer i behov av palliativ vård. Omsättningen på korttidsboendet är därmed högre där det varje vecka skrivs in eller ut flertalet patienter.

Vad gäller nu?

Folkhälsomyndigheten bedömer nu att den som är vaccinerad med två doser kan återgå till en lite mer normal tillvaro när det gäller kontakter med andra människor, två veckor efter den andra dosen. Även om den som får besök är vaccinerad behöver alla – boende, besökare och personal – fortsätta agera för att skydda andra boende som inte är vaccinerade. På sikt kommer vi förhoppningsvis kunna trappa ner de skyddsåtgärder vi har vid besöken, men för att undvika smitta för såväl besökare som boende som inte av olika anledningar är färdigvaccinerade, behöver vi se till att besöken sker på ett smittsäkert sätt under rådande nuläge.

Det är verksamheten som ansvarar för att besöken sker på ett säkert sätt, samtidigt som varje besökare har ett ansvar att följa råd och rekommendationer för minskad smittspridning.

Det här gäller vid besök på korttidsboendet på Björkåsen från 1 april

  • Stanna hemma vid symtom - Känner du dig sjuk med symtom som till exempel hosta, feber, andningsbesvär, snuva, nästäppa, halsont, huvudvärk, illamående eller muskel- och ledvärk ska du inte besöka oss. Det gäller även om du bara känner dig lite sjuk.
  • Boka besök i förväg - vi önskar att besök bokas i förväg så att vi inte får för många besökare samtidigt. Ring korttidsboendet och boka.
  • Begränsa antalet besökare - vi vädjar om att begränsa hur många som kommer och besöker per tillfälle. Vi ser gärna att det är max två personer. Rummen är inte så stora och det är viktigt att kunna hålla avstånd.
  • Möjlighet att göra besök vid besöksskärmar finns fortfarande - För de som inte vill göra besök i den anhöriges lägenhet finns möjlighet att träffas vid våra besöksskärmar (plexiglasskärmarna). Det bokas också via korttidsboendet.
  • När du kommer till korttidsboendet önskar vi att du tvättar händerna innan du går in. En toalett finns i anslutning till boendets entré. Innanför entrén finns skyddsutrustning i form av visir och munskydd samt handsprit som rekommenderas att användas.
  • Håll avstånd - vi vädjar om att besökare håller avstånd under besöken såväl till personal som till övriga boende.
  • Undvik gemensamma utrymmen - Vi ser gärna att ni stannar i den anhörigas rum eller vid besöksskärmen, undvik gemensamma utrymmen. Vid behov av personalens hjälp vänligen använd larmklockan som finns på patientrummen så kommer personalen till er.

Kontakt

Hanna Stenelind
Enhetschef
0531-52 65 30
hanna.stenelind@bengtsfors.se

Skriv ut
Senast uppdaterad: 30 mars 2021
Sidan publicerad av: Sofia Magnusson