Olga Birkfelts konstprisvinnare 2021

Frances Alexandra och Hampus Ekman delar på första priset i årets Olga Birkfelts konstpristävling.

Idag presenterades vinnarna av Olga Birkfelts konstpris som är instiftat för att uppmuntra och förstärka den betydande konstnärstradition som finns i Bengtsfors kommun. Juryn har utsett fyra finalister där två deltagare delar på förstaplatsen och det är två andrapristagare. Vinnarna i årets tävling är Frances Alexandra och Hampus Ekman. Prissumman är totalt på 20 000 kronor. Vinnarna får
8 000 kronor var och andrapristagarna får 2 000 kronor var.

Tävlingsjury

Årets jury har bestått av Per Jonsson (ordförande i utbildningsutskottet), Anna Hjelmberg (kultur- och fritidschef), Maria Styhr (kultursamordnare), Moira Nilsson (förra årets vinnare av stipendiet), Evelina Björnqvist (förra årets vinnare av stipendiet), Marita Arvidsson (konstnär) och Anna Jansson (lärare i estetiska ämnen på Strömkullegymnasiet).

Juryn har utsett fyra finalister där två deltagare delar på förstaplatsen samt två andrapristagare.

Delad första plats går till Hampus Ekman och Frances Alexandra och andrapristagare är Yumna Alkamcha och Thea Nelander.

Intresset för årets upplaga av tävlingen har varit större än föregående år och utställningen har visat på bredd och variation av tävlingsbidragen. En gemensam nämnare för utställarna är att man beskriver känslor genom hantverk, så sammanfattar juryn årets tävling.

Motiveringar

Hampus Ekman

Välgjorda och genomtänkta tävlingsbidrag där hantverket är i fokus och visar på tålmodighet och noggrannhet.

Frances Alexandra

Ett sprött uttryck i det hårda materialet som visar på en berättelse i uttryck genom process och genomtänkthet. Intressant att ta del av hennes verk och hennes tanke bakom dem.

Yumna Alkamcha

Hennes bidrag ligger i tiden och visar på en analys av vår samtid just nu som hon tolkar i ett skickligt måleri ” May you also live in interesting times?” . Det är en kommentar till världsläget där hon berättar om covid-19 som en farlig väg men att vi förhoppningsvis kommer att se en dag av ljus.

Thea Nelander

Hennes bidrag ger inspiration och man vill som betraktare se mer av hennes kommande verk. Hennes verk är nyskapande och innebär en krock med traditionell vävteknik där hon ifrågasätter och har en orädsla för traditionella tekniker. Tävlingsbidraget är humoristiskt.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 29 april 2021
Sidan publicerad av: Sofia Magnusson