Lövåsens förskola deltar i Kartongmatchen 2021/2022

Kartongmatchen, personer : Stabrak Al Mustafa, Saadaq Ali, Noah Sivula Berger, Engla Deglum, Alia Almasri, Mohamad Alahmad,

Här är vi på återvinningsstationen.

Vi på Lövåsens förskola arbetar med hållbar utveckling ur tre dimensioner de sociala, miljö och ekonomi. Vi har arbetat med kartongmatchen där vi främst fokuserat på miljön. Kartongmatchen består av 3 matcher. Vi har arbetat med att skapa ett intresse hos barnen för att värna och ta till vara på naturens resurser. Vårt tillvägagångssätt att skapa ett intresse för miljön är via leken. Vi har i nuläget gjort klart 2 matcher av 3 och behöver hjälp i den tredje matchen att sprida budskapet om att återvinna till 100 personer, så det gör vi här på kommunens hemsida! Häng med så får du se lite vad vi gjort.

Intro och match 1 ( besöka återvinningsstationen)

Vårt projekt startade upp med att barnen upptäckte ett spår av mjölkkartonger inne på avdelningen som de fick samla i en soppåse. Barnen fick sedan se urfilmen ”papper”. Efter filmen knackade det på dörren och barnen fick sedan besök av ett mjölkpaket ( utklädd pedagog) som letade efter återvinningsstationen för hens högsta önskan var att bli en pizzakartong.

Barnen besökte återvinningsstationen med mjölkpaketet och återvann mjölkpaketen.

PS. Denna match vann vi , avdelningar: Gomorronsol och Millimina

Priser

Vid prisutdelningen var ett av barnen utklädd till pizzakartong som delade ut priserna. Idén till pizzakartongen kom från ett barn och två barn konstruerade pizzakartongdräkten. Vi tycker det är viktigt att ta vara på barns idéer och barnen ska få möjlighet att påverka sin undervisning.

Match 2 (återvinningskampanj)

I denna match har vi designat en egen återvinningskampanj där vi tävlar om att vår återvinningskampanj ska tryckas på baksidan av en mjölkförpackning.

Match 3 ( sprida kunskap till 100 personer om fördelar med att återvinna)

Barnen har fått animera ett mjölkpaket med hjälp av programmet AnimateAnything. Animeringen önskar vi att sprida till 100 personer via kommunens hemsida bengtsfors.se. Check it out!

De senaste åren har närmare 270 000 elever och förskolebarn deltagit i återvinningstävlingen ”Kartongmatchen”. Tillsammans har de hjälpt till med att öka återvinningen så idag samlas 50% av alla kartongförpackningar in till återvinning! Det är bra, men det är fortfarande hälften av alla kartongförpackningar som inte samlas in till återvinning! Det vill vi ändra på!

Skriv ut
Senast uppdaterad: 14 december 2021
Sidan publicerad av: Sofia Magnusson