Yrkesförarutbildning för buss/godstransport - stängd för ansökan

Att vara yrkesförare innebär att man har ett arbete som är ansvarsfullt och komplicerat. Yrket har många olika inriktningar såsom: fjärrtransporter, budbil, kranbil, distribution, farligt gods, entreprenad, specialtransporter och mycket mer. Med ett lastbilskörkort finns det mycket stora möjligheter till jobb.

Som lastbilsförare innebär det inte bara att du ska köra lastbilen ekonomiskt, miljömedvetet och trafiksäkert, du ska också bemöta kunder, hålla ordning på fraktsedlar och dessutom vara kunnig inom den lagstiftning som omger ditt arbete, till exempel lastsäkring och arbetstidsbestämmelser. Med andra ord, du måste vara en mångkunnig och flexibel person för att klara morgondagens uppdrag i lastbilsbranschen.

Många lastbilsförare närmar sig pensionsåldern och därför förutspås att efterfrågan på kompetenta yrkesförare kommer att vara fortsatt stor de närmaste fem till tio åren.

Förkunskaper

Du ska ha förutsättningar för att tillgodogöra dig utbildningen genom att ha betyg i svenska, svenska som andraspråk grundläggande och matematik grundläggande. Om du inte har dessa betyg, anmäl dig till kunskapsbedömning via webbansökan.

Kostnader

Du betalar själv läkarundersökning, körkortstillstånd, bok och körkortstillverkning, cirka 2 300 kronor. Kostnad för kunskapsbedömning tillkommer med 500 kronor per ämne.

Utbildningen berättigar till studiemedel.

Upplägg

Utbildningen bedrivs som heltidsstudier, 40 veckor. Körning på helger och kvällar kan förekomma. I utbildningen varvar vi teorilektioner med praktiska övningar i lastbilen.

Villkor

Du ska inneha B-körkort samt körkortstillstånd för CE-behörighet. Körkortstillståndet ska skickas in tillsammans med ansökan samt en kopia på ditt körkort. Är du under 21 år bör du alltid kontakta oss i förväg för rådgivning.

Utbildningen startar under förutsättning att ekonomiska medel erhålls och att det blir ett tillräckligt antal studerande.

Kontakt

Kontakta vuxenutbildningen i din hemkommun för mer information.

Vuxenutbildningen, Bengtsfors:

Sofia Edvardsson
Studie- och yrkesvägledare
0531-52 81 33
sofia.edvardsson@bengtsfors.se

Skriv ut
Senast uppdaterad: 1 december 2020
Sidan publicerad av: Anna Sandström