Kan jag få ekonomiskt bistånd för tandvårdskostnader?

Du kan ansöka om ekonomiskt bistånd till kostnad för tandvård som inte kan vänta tills du har egen försörjning och själv kan betala.

Arbetsmarknadsförvaltningen godkänner bara behandling hos tandvårdskliniker som har samma priser som Folktandvården, eller lägre. Vi kommer inte godkänna kostnadsberäkningar från tandläkare som har högre priser. Undantag kan göras vid akut tandvård.

Akut tandvård

Du ansöker om ekonomiskt bistånd till kostnad för akut tandvård genom att lämna kvittot till din handläggare. Det måste stå på kvittot att tandvården varit akut.

Akut tandvård är behandlingar du behöver göra genast på grund av smärta, inflammation eller annat betydande obehag.

Nödvändig tandvård

Du ska kontakta din socialsekreterare innan du går till tandläkaren (utom vid akut tandvård, årlig kontroll eller Frisktandvård genom Folktandvården).

Bidrag till nödvändig tandvård kan utgå vid långvarigt bidragsberoende och då personen bedöms ha fortsatt långvarigt behov.

Gör så här för att ansöka om nödvändig tandvård:

  1. Fyll i blanketten Ansökan tandvård. Den kan du få av din socialsekreterare.
  2. Välj en tandläkare som har priser som inte är högre än referenspris.
  3. Ta med blanketten till tandläkaren. När tandläkaren undersökt dig får du ett förslag på behandling och kostnad. Tandläkaren fyller i uppgifterna på baksidan av din blankett och bifogar en särskild kostnadsberäkning.
  4. Lämna ifylld blankett och kostnadsberäkningen till din socialsekreterare. Om tandvården kostar mer än 4 000 kronor kommer vi att låta vår konsulttandläkare göra en bedömning.
  5. Vänta tills du får ett besked om behandlingen och kostnaden blir godkänd.

Vad är nödvändig tandvård?

Arbetsmarknadsförvaltningen godkänner bara nödvändig tandvård.

Exempel på behandling som brukar räknas som nödvändig är fyllning, rotfyllning, utdragning, behandling av sjukdom i tandköttet, tandhygienistbehandling, ersättning av förlorade framtänder och lösa proteser.

Exempel på behandling som inte brukar räknas som nödvändig är implantat, estetisk tandvård, tandblekning och fast protetik på sidorna.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 23 januari 2020
Sidan publicerad av: Anna Sandström