Färdtjänst

Du som har väsentliga svårigheter att förflytta dig på egen hand eller att resa med allmänna kommunikationsmedel kan ansöka om färdtjänst. Du måste vara folkbokförd i Bengtsfors kommun.

Att det saknas kommunikationer där du bor berättigar inte automatiskt till färdtjänst. Det är din funktionsnedsättning som avgör om du kan få färdtjänst. Din färdtjänstresa samordnas med andra resenärer och fordonet gör inga stopp under vägen och väntar inte medan ärenden uträttas. Du reser i fordon som är anpassade till ditt funktionshinder.

Ansökan

En färdtjänsthandläggare tar emot din ansökan om färdtjänst. Gäller det en ny ansökan bör den kompletteras med läkarintyg som styrker funktionshindret.

Beställ resa

Beställningscentralens telefonnummer och öppettider på vår sida Boka färdtjänstresa. Öppnas i nytt fönster.

Avgift

Kostnaden för din resa baseras på resans längd.

Avgift för färdtjänstresa

Avstånd

Avgift

Grundavgift (för resor upp till tio kilometer)

57,73 kronor

Varje kilometer över 10 kilometer

3,15 kronor per kilometer

Du kan betalar din färdtjänstresa kontant eller med kort (VISA, Mastercard) innan resan startar. Ta med så jämna pengar som möjligt om du väljer att betala kontant. Föraren ska alltid ge dig ett kvitto.

Färdtjänsttillståndet

Tillståndet är ofta tidsbegränsat. För personer med omfattande och bestående funktionshinder och för personer med mycket hög ålder kan färdtjänst beviljas tillsvidare. Tillståndet är personligt och får inte överlåtas till någon annan. Du som har ett färdtjänsttillstånd ska meddela förändringar i hälsotillstånd, planerad flytt och liknande. Om du flyttar till annan kommun upphör tillståndet att gälla.

Ledsagare

En ledsagare är en person som åker med dig om du behöver hjälp under färden. Ledsagaren måste alltid påbörja och avsluta resan på samma adress som du. Har du blivit beviljad ledsagare får ledsagaren medfölja utan avgift. Ledsagaren ska hjälpa till under resan och hjälpa dig till fordonet. En ledsagare får själv inte ha tillstånd till färdtjänst.

Medresenär

Färdtjänstresenär får ta med sig en medresenär eller det antal personer som ryms i det fordon som den färdtjänstberättigade har rätt att åka med. Medresenären ska påbörja och avsluta resan på samma plats som den färdtjänstberättigade och betalar samma avgift som den färdtjänstberättigade. Medresenär får inte orsaka extra service av chauffören och har inte heller rätt till viss placering i fordonet.

Husdjur

Endast ledarhund får tas med.

Bagage

Du får ta med dig de hjälpmedel som du behöver för att resa, så som rollator eller rullstol, samt bagage motsvarande en kasse i varje hand eller en resväska.

Hjälp från chauffören

Chauffören hjälper till med följande:

  • Att ta dig till och från porten.
  • In och ut ur bilen.
  • På och av med säkerhetsbältet.
  • Hjälp med förflyttningshjälpmedel och bagage.

Kontakta din färdtjänsthandläggare om du har ytterligare hjälpbehov.

Vart får jag resa?

Kommunens färdtjänsttillstånd berättigar till resor inom Bengtsfors kommun samt till, från, inom och mellan alla kommuner i Västra Götaland.

Tillståndet gäller även för Årjängs och Säffles kommuner. Kontakta färdtjänsthandläggare om du har frågor om resor i andra kommuner.

När får jag resa?

Du får resa dygnet runt.

Legitimation

När fordonet hämtar dig ska du kunna visa upp giltig legitimation.

Sjuk- eller behandlingsresa

Du får inte använda dig av färdtjänst eller riksfärdtjänst vid någon typ av sjukresa, vare sig inom eller utom Västra Götalandsregionen. Däremot kan en kopia på beslutet fungera som intyg, så du inte behöver ett nytt läkarintyg för varje resa. Vid frågor angående sjuk- eller behandlingsresor, kontakta Sjukreseenheten, 010-47 32 100.

Kontakt

Färdtjänsthandläggare
Anna Belsing
0532-171 35

Färdtjänsthandläggare
Linda Eriksson
0532-174 17

Telefontid 9-11 alla vardagar.

E-postadress: fardtjanst@amal.se

Adress: Kommunstyrelsen, Färdtjänst, Box 62, 662 22 Åmål

Skriv ut
Senast uppdaterad: 2 maj 2024
Sidan publicerad av: Sara Larsson