Ovårdad fastighet

Fastighetsägare har ett strikt ansvar att hålla sin fastighet i vårdat skick. Det gäller både trädgård och byggnader.

Myndighetsnämnden i Bengtsfors kommun har tillsyn över att fastighetsägare håller sina byggnader och tomter i vårdat skick. Myndighetsnämnden kan göra en utredning för att bedöma om fastigheten är så illa skött att det kan bli påföljder för dig som fastighetsägare.

Maskrosor som växer vilt eller oklippt gräsmatta är inte att betrakta som ovårdad tomt.

Om byggnaden däremot förfaller och tomten är dåligt skött och fylld med diverse föremål (upplag) eller drar till sig skadedjur är vi skyldiga att ta upp ärendet för tillsyn. Andra lagar än plan- och bygglagen kan också vara aktuella, exempelvis jordabalken när det gäller tvister mellan grannar, eller ordningslagen om det är ett polisärende på grund av säkerhetsrisk, exempelvis istappar. Miljöbalken gäller till exempel när det som förvaras på tomten är av miljöfarlig karaktär eller innebär nedskräpning.

Förfallen byggnad

Med förfallen byggnad menas att ägaren inte underhållit byggnaden på rätt sätt.

I plan- och bygglagen står vilka tekniska egenskaper ett byggnadsverk ska ha. Det handlar till exempel om byggnadens bärförmåga, skydd mot brand och säkerhet vid användning. Byggnadens ägare är skyldig att hålla sin byggnad hel och ordnad. Det innebär bland annat att renovering och underhåll ska anpassas till omgivningens karaktär och byggnadens historiska eller miljömässiga värde. Alla byggnader har vissa stildrag som du som ägare behöver ta hänsyn till.

Vanvårdad tomt

Skräpiga tomter fyllda med saker, exempelvis gamla bilar, gammalt byggnadsmaterial och skrot är att betrakta som vanvårdade. Det krävs bygglov för upplag av material enligt plan- och byggförordningen. Har du inte sökt bygglov för ditt upplag kan du bli tvingad att ta bort det. Då utreds din tomt och det material du förvarar där och myndighetsnämnden använder utredningen för att berätta vilka material som du ska ta bort. Att ta bort eller rätta till sådant som man gjort utan bygglov kallas att vidta rättelse.

Fastighetsägaren är skyldig att underhålla sin tomt enligt plan- och bygglagen. Det innebär att den ska hållas i vårdat skick och skötas så att inte olycksfall kan ske och så att inte betydande störningar för omgivningen eller för trafiken uppkommer.

Påföljder och avgifter

Om en byggnad eller tomt inte underhålls enligt bestämmelserna i plan- och bygglagen ska myndighetsnämnden förelägga ägaren att vidta de åtgärder som behövs för att laga och reparera huset, röja på tomten. Om huset är väldigt skadat, kan myndighetsnämnden besluta om förbud att använda det eller så kan du bli tvungen att riva huset. Förelägganden kan förenas med viten, som är en avgift som döms ut om du inte gör det som myndighetsnämnden bestämt. Dessa viten kan bli mycket höga.

Om det behövs kan myndighetsnämnden genomföra åtgärderna på ägarens bekostnad eller lämna ärendet till kronofogdemyndigheten för handräckning. Myndighetsnämnden kan även uppdra åt en sakkunnig att utreda vilka åtgärder som behöver göras för att få fastigheten i vårdat skick. Dessutom kan myndighetsnämnden låta upprätta ritningar och handlingar som behövs för att bedöma ditt ärende. Sådant arbete kan du som fastighetsägare behöva betala.

Kontakt

Virpi Kjellberg
Bygglovhandläggare
0531-52 61 24
virpi.kjellberg@bengtsfors.se

Hanna Berndtsson
Bygglovingenjör
0531-52 61 25
hanna.berndtsson@bengtsfors.se

Skriv ut
Senast uppdaterad: 20 oktober 2022
Sidan publicerad av: Anna Sandström