Explosiv vara - tillstånd för hantering

Räddningstjänsten är tillstånds- och tillsynsmyndighet för hantering av brandfarliga varor i kommunen.

Det är hos oss du ansöker om tillstånd för hantering av explosiv vara samt anmäler deltagare för lämplighetsprövning för explosiva varor.

Tillstånd för sprängning och avfyrning av pyrotekniska artiklar ansöker du om hos Polismyndigheten Länk till annan webbplats..

Vid transport över landsgränsen samt vid tillverkning, bearbetning, återvinning och destruktion av explosiva varor, måste du ansöka om tillstånd hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Observera...

...att tillståndet är tidsbegränsat. Vid förnyat tillstånd måste ansökan lämnas in senast fyra veckor innan det gamla löper ut. Tillståndet gäller även endast för den sökta mängden samt på den fastighet där hanteringen sker. Det innebär att om det sker förändringar i er verksamhet eller om verksamheten flyttar måste ni meddela oss alternativt lämna in en ny ansökan.

När behövs tillstånd?

Grundregeln är att om du använder, förvarar eller handlar med explosiva varor i större mängd inom Sverige, så ska du ansöka om tillstånd. För brandfarliga varor avgörs tillståndsplikten framför allt av hur stora mängder det rör sig om. För explosiva varor finns det vissa undantag. Till exempel får du enligt vapenlagen förvara en viss mängd ammunition till ditt vapen utan tillstånd om du har jägarlicens. Vad som gäller för just de varor, det ändamål och den mängd du hanterar finns information om på MSB:s webbplats Länk till annan webbplats..

Ansökan

När du skickar in ansökan till oss ska flera dokument bifogas, vilka som behövs beror på vilken typ av hantering, vilken typ av vara eller vilken mängd som avses. Riskutredning är alltid obligatorisk.

Utredningen ska på ett enkelt och systematiskt vis redovisa vilka risker som identifierats och vilka åtgärder som vidtagits mot dessa. Riskutredningens omfattning beror på hanteringens art, hanterade mängder med mera.

Karta över området med närliggande skyddsobjekt och avstånden till dessa markerade. Alla förråd, skyddsobjekt och platser för annan verksamhet ska märkas ut och avstånd till förrådet ska anges. I fall där det är uppenbart irrelevant, till exempel för mindre förråd för fyrverkerier och pyrotekniska artiklar i anslutning till försäljningsställe behövs inte denna bilaga.

Konstruktionsbeskrivning av förrådet/förråden (om det inte finns någon certifiering eller något myndighetsgodkännande), antingen i form av en beskrivning som visar hur förrådet/förråden konstruerats för att uppfylla kraven i EN 1143 eller SS 3492, alternativt en egen beskrivning av förrådets konstruktion med motivering av hur motsvarande säkerhetsnivå är uppfylld.

Skiss över disponeringen av förrådet. Bifogas endast om varor i olika riskgrupper och samhanteringsgrupper ska samförvaras.

Beskrivning av förrådets brandskydd och släckutrustning.

Beskrivning av förrådets åskskydd där detta krävs.

Klassningsplan över förrådet. Detta behövs inte om samtliga explosiva varor förvaras i oöppnade och oskadade originalförpackningar eller är pa nnat sätt förpackade så att explosivämne inte kan spridas i form av damm eller liknande som kan medföra antändningsrisk (zon E3).

Explosiva varor delas in i tre begärlighetsgrader beroende på hur stöldbegärliga de anses vara. Kraven på förrådets tillträdesskydd blir högre ju mer stöldbegärlig en explosiv vara är.

  • Begärlighetsgrad A = mycket stöldbegärliga
  • Begärlighetsgrad B = stöldbegärliga
  • Begärlighetsgrad C = mindre eller ringa stöldbegärliga
Sprängämnen

Begärlighetsgrad

Sprängämne

A

Plastiska sprängämnen

A

Patronerade sprängämnen (ANFO, emulsioner, vattengel, dynamiter)

A

Booster av militära sprängämnen (trotyl, oktogen, HNS med flera)

B

ANFO sprängämnen i bulk

B

Slurrysprängämnen i bulk (vattenbaserad ammoniumnitrat känsliggjord med sprängämne)

Emulsionssprängämnen (vattenbaserad ammoniumnitrat känsliggjord med mikroballonger eller luftsfärer)

Begärlighetsgrad

Sprängämne

B

Bulkemulsionssprängämnen

Krut och pyrotekniska artiklar B Pyrotekniska satser

Begärlighetsgrad

Sprängämne

B

Krut

C

Fyrverkerier, tillståndsbefriade konsumentartiklar, fyrkverkerier med tillståndskrav (artiklar för yrkesmässigt bruk)

B

Riskgrupp 1.1 och 1.2

C

Riskgrupp 1.3 och 1.4

C

Nödraketer

B

Knallskott, eldmarkeringar

C

Pyroteknisk säkerhetsutrustning för fordon (PU)

Ammunition

Begärlighetsgrad

Sprängämne

A

Pansarbrytande ammunition till handeldvapen

B

Ammunition till handeldvapen som inte är pansarbrytande

A

Tårgaspatroner

A

Rökammunition

A

Pansarskott

A

Övrig militär ammunition till annat än handeldvapen

Tändämnen

Begärlighetsgrad

Sprängämne

A

Råvaror till någon del i en tändkedja

Tändmedel

Begärlighetsgrad

Sprängämne

A

Sprängkapslar

A

Detonerande stubin

B

Tändhattar

B

Krutstubin

B

Tändrör, tändkolvar med mera

Förråd som riskerar att utsättas för brand utifrån ska vara utfört i lägst brandtekniska klas EI30. Detta krav gäller utöver kraven på tillträdesskydd, vilka beskrivs i standarderna EN 1143 och SS 3492. Standarderna innehåller inga krav på brandklassning.

EI 30 innebär att förrådet ska kunna stå emot en yttre brand i 30 minuter enligt ett standardiserat test. Ett fristående förråd på öppen mark eller i skog anses inte löpa risken att utsättas för brand utifrån om inga brännbara föremål finns i dess närhet. Skog betraktas inte som brandfarlig även om träd är brännbara.

Brandskyddskravet gäller inte:

  • Förvaring av färre än 1000 PU (pyroteknisk säkerhetsutrustning för fordon, bland annat krockkuddar).
  • Mindre än 25 kilo pyrotekniska artiklar utom PUi riskgrupp 1.3 och 1.4.
  • Explosiva varor på försäljningsplats då försäljning pågår.
  • Fristående förråd på öppen mark eller i skog där avståndet mellan förråd och brännbara föremål (ej träd) är minst fem meter i alla riktningar.

En vanlig innervägg med dubbla 13 millimeter gipsskivor på 70 millimeter träreglar uppfyller EI 30. Andra exempel på konstruktioner som uppfyller EI 30 finns i till exempel MSB:s handbok om förvaring av explosiva varor.

Släckutrustning lämplig för att bekämpa mindre bränder i förvaringens närhet måste finnas i alla förråd för tillståndspliktig förvaring av explosiva varor.

Friliggande förråd för förvaring av mer än 500 kilo explosiva varor ska ha åskskydd. Kravet på åskskydd gäller inte förvaring av enbart fyrverkeriartiklar i originalförpackningar eller andra varor i riskgrupp 1.4.

Om förvaringen medför högre antändningsrisk än zon E3 genom att explosivämnen kan spridas i form av damm, ånga eller på annat sätt ska en klassning av förrådet eller den del av förrådet där antändningsrisk kan förekomma utföras enligt MSBFS 2016:3. Klassning av ett område innebär fastställnade av riskzoner och deras utbredning. Klassningen ska dokumenteras i en klassningsplan. Om de explosiva varorna förvaras i oöppnade och oskadade originalförpackningar är risken för spridning i normala fall så liten att ingen klassning behöver göras.

Redovisning vid avsyningstillfälle

Senast vid avsyningstillfället kan följande redovisas:

    • Anmälan av föreståndare med avtal om föreståndaruppdraget, ansvarsområden och befogenheter.
    • Elbesiktningsintyg eller elinstallationsintyg på elektriska installationer i områden där brandfarlig vara hanteras och det finns risk för explosiv atmosfär.
    • Överensstämmelseintyg samt tryck- och täthetsprotokoll, för ny gasolanläggning.
    • Dokumentation på senast utförda täthetskontroll för befintlig gasol/gasanläggning.
    • Beskrivning av verksamhetens arbete med egenkontroll av hanteringen av brandfarlig vara.
    • Drift- och skötselinstruktioner på svenska.

    Prövning av personer med betydande inflytande

    Enligt lagen om brandfarliga och explosiva varor (LBE) ska personer med betydande inflytande över verksamheten (juridisk person) ska lämplighetsprövas vid ansökan.

    Lämplighetsprövning av juridisk person
    SökandeLämplighetsprövning av följande personer
    AktiebolagVD, styrelseledamöter, övriga personer med betydande aktieinnehav (en andel som är så stor att personen anses ha ett betydande inflytande över verksamheten)
    Handelsbolag, kommanditbolagBolagsmän, verklig huvudman (om det finns någon utöver bolagsmännen)
    Ekonomisk föreningVD, styrelseledamöter
    Ideell föreningOrdförande, medlemmar i styrelsen

    Handläggning

    Du får alltid en bekräftelse på att vi mottagit din ansökan. Om din ansökan inte är komplett får du en begäran om komplettering. Vår handläggning börjar först när ansökan är komplett. Vi har därefter tre månader på oss att behandla ärendet och lämna besked om beslut.

    Avgift

    Vi tar alltid ut en avgift för tillståndsprövningen, oavsett om ansökan dras tillbaka eller avslås. Räddningstjänstens avgifter.

    Christian Rådén
    Räddningschef
    0531-52 61 16
    christian.raden@bengtsfors.se

    Fredrik Aronsson
    Funktionsansvarig utbildning
    0531-52 61 17
    fredrik.aronsson@bengtsfors.se

    Skriv ut
    Senast uppdaterad: 18 januari 2023
    Sidan publicerad av: Anna Sandström