Alkohol och droger

Innan kroppen och hjärnan vuxit färdigt är man känsligare för skador och sjukdomar som alkohol kan ge. För att skydda den som är ung finns det därför åldersgränser för när man får köpa och dricka alkohol.

Vad är för mycket?

Eftersom det kan vara stor skillnad mellan hur olika personer påverkas av alkohol, kan man aldrig jämföra sitt eget drickande med andras. Det viktigaste är att man är uppmärksam på saker som kan vara tecken på att man har eller håller på att få problem med alkohol. Det kan till exempel vara:

 • Att man tål mer än tidigare. Dricker man ofta vänjer sig kroppen och man behöver mer alkohol än tidigare för att bli full.
 • Att man dricker mer än man hade tänkt.
 • Att man dricker så mycket att man får minnesluckor. Det kan vara ett tecken på att hjärnan börjat skadas.
 • Att man känner att man behöver dricka igen ”dagen efter”, för att må bättre eller för att man känner ett sug.
 • Att man fortsätter dricka fast man mår dåligt.
 • Att man struntar i aktiviteter, skola eller jobb för att man hellre dricker alkohol.
 • Att relationen med familj eller vänner förstörs på grund av att man dricker alkohol.
 • Att man inte vill erkänna hur mycket man dricker varken för sig själv eller andra.
 • Att man blir nedstämd, irriterad eller får ångest. Det kan bero på att man gjort något man ångrar eller skäms för när man varit full, att man vet att man dricker för mycket, eller att kroppen och hjärnan reagerar på alkoholen.
 • Att man ofta känner sig rastlös.
 • Att man får sömnproblem.
 • Att man får ont eller andra problem med magen.

Att dricka för mycket kan också leda till att man hamnar i riskfyllda situationer. Det kan till exempel vara en olycka, bråk eller misshandel, att man har sex fast man inte vill eller sexuella övergrepp. Alkohol kan även göra att man själv gör saker som man inte borde, att man begår brott, skadar sig själv eller någon annan, det kan till och med uppstå livsfarliga situationer.

Alkoholmissbruk innebär att man gång på gång ställer till det för sig, när man har druckit. Alkoholmissbruk är inte samma sak som att vara alkoholberoende, men de hör ihop. Risken för att bli alkoholberoende är större om man dricker ofta. Alkoholberoende innebär att man känner att man måste ha alkohol med jämna mellanrum.

Socialtjänstens fältteam

Fältteamets uppgift är att förebygga våld, missbruk och andra sociala problem bland barn och ungdomar som bedöms vara i riskzonen.

Vi i fältteamet arbetar uppsökande i miljöer där ungdomar befinner sig på kvällar och helger. Det går också att nå fältsekreterare på kvällar och helger.

Vi arbetar också för att skapa nätverk kring berörda barn och ungdomar.

Vi tar gärna emot tips både om barn och ungdomar i riskzonen, om platser där det finns alkohol och droger och där det förekommer våld eller annat destruktivt beteende.

Kontakt

Behandlingsgruppen:
0531-52 75 22
behandlingsgruppen@bengtsfors.se

Skriv ut
Senast uppdaterad: 21 mars 2019
Sidan publicerad av: Sofia Magnusson