Innan kroppen och hjärnan vuxit färdigt är man känsligare för skador och sjukdomar som alkohol kan ge. För att skydda den som är ung finns det därför åldersgränser för när man får köpa och dricka alkohol.
Eftersom det kan vara stor skillnad mellan hur olika personer påverkas av alkohol, kan man aldrig jämföra sitt eget drickande med andras. Det viktigaste är att man är uppmärksam på saker som kan vara tecken på att man har eller håller på att få problem med alkohol. Det kan till exempel vara:
Att dricka för mycket kan också leda till att man hamnar i riskfyllda situationer. Det kan till exempel vara en olycka, bråk eller misshandel, att man har sex fast man inte vill eller sexuella övergrepp. Alkohol kan även göra att man själv gör saker som man inte borde, att man begår brott, skadar sig själv eller någon annan, det kan till och med uppstå livsfarliga situationer.
Alkoholmissbruk innebär att man gång på gång ställer till det för sig, när man har druckit. Alkoholmissbruk är inte samma sak som att vara alkoholberoende, men de hör ihop. Risken för att bli alkoholberoende är större om man dricker ofta. Alkoholberoende innebär att man känner att man måste ha alkohol med jämna mellanrum.
Är du tonåring eller vuxen och upplever något som är jobbigt är du välkommen att kontakta oss i behandlingsgruppen. Vi kan träffas och/eller prata över telefon. Du får gärna ta med dig någon om du besöker oss. Om du hellre vill träffa oss på annan plats än socialkontoret går det också bra. Hos oss har du möjlighet att vara anonym. Vi för inga journaler och vi har tystnadsplikt.
Det kan till exempel höra av dig till oss om du:
Behandlingsgruppen:
0531-52 75 22
behandlingsgruppen@bengtsfors.se